Tort szwarcwaldzki


Tort szwarcwaldzki to przebój, znany łasuchom na całym świecie. Tort zrobiłam sama sobie na urodziny ;) Polecam przepis.
 
 

 
Składniki : 
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
  • masło 150 g,
  • cukier 200 g,
  • gorzka czekolada 150 g,
  • jajka 6 szt.,
  • mąka 140 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • szczypta soli.
PONCZ DO BISZKOPTU :
  • kompot wiśniowy 100 ml,
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml,
  • sok z połowy cytryny.
MASA WIŚNIOWA:
  • wiśnie mrożone 800 g,
  • kompot z wiśni 150 ml,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • kisiel wiśniowy lub truskawkowy- 1 opakowanie,
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml.
DODATKOWO :
  • śmietana 30 % – 750 ml,
  • cukier puder -4 łyżki,
  • żelatyna 1 łyżka.
DO DEKORACJI :
  • wiśnie kandyzowane lub mrożone,
  • starta czekolada 50 g.
Przygotowanie : 
  1. Czekoladę podziel no kostki i roztop w kąpieli wodnej (szklaną miskę postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, roztapiaj powoli, bez mieszania). Masło roztop w osobnym garnku , tak by pozostały grudki.
  2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Umyj końcówkę miksera i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Tortownicę o śr.21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy masę wyrównaj szpatułką i wstaw na 40 minut do ciepłego piekarnika ustawionego na temperaturę 175 st. C
  4. W rondelku zagotuj kompot, cukier, kisiel i wiśniówkę. Dodaj wiśnie wraz z sokiem i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki  ponczu wymieszaj.
  5. Biszkopt ostudź na kratce, po czym zetnij górkę i przekrój na trzy równe krążki. Zimną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę.
  6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją 1/3 ponczu. Na ciasto wyłóż połowę masy wiśniowej i porcję bitej śmietany (zostaw trochę do wykończenia tortu). Przykryj kolejnym nasączonym blatem, nałóż resztę masy wiśniowej i drugą część śmietany. Przykryj ostatnim blatem, lekko dociśnij i nasącz. Wierzch posyp wiórkami czekolady. Łyżeczką nałóż małe porcje bitej śmietany, na niej po wisience. Tort schładzaj kilka godzin w lodówce.

Komentarze

Popularne posty