Ciastka czekoladowo-rodzynkowe

 Pyszne, słodkie, idealne ciasteczka. Bardzo proste w wykonaniu. Polecam!!


Składniki : 
  • mąka 170 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • masło 100 g,
  • cukier 50 g,
  • rodzynki 100 g,
  • czekolada gorzka 80 g ( ja dałam 100 g) ,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie : 
  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Dodaj pokrojone na drobne kawałki zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstaną okruszki.
  2. Wsyp cukier, rodzynki, posiekaną czekoladę, wymieszaj.Dodaj jajko i mleko, krótko wyrób ciasto rękoma.
  3. Z ciasta formuj w rękach kulki (większe od orzecha włoskiego) i układaj je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę mocno rozpłaszcz dłonią.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 16 min. w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Po wyjęciu odczekaj, aż ostygną, łatwiej je będzie zdjąć z papieru. Smacznego!! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty