Łosoś gotowany na parze

 Delikatny łosoś z pysznym sosem. Wypróbujcie sami i napiszcie w komentarzu jak wyszło:)



Składniki (na jedną porcję):
  • Filet z łososia-300 gr.
  • szpinak-1/2 opakowania
  • pomidorki koktajlowe-garść
  • koperek
  • sok i skórka z cytryny
  • czosnek-2 ząbki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% 
  • sól, pieprz
Przygotowanie : 

  1. Filet z łososia obkładamy startym czosnkiem i startą skórką z cytryny, posypujemy obficie pieprzem i delikatnie solą. Obkładamy jeszcze koperkiem i odstawiamy na 10 min.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, i smażymy na maśle.
  3. Po 10 min. wkładamy łososia do naczynia, do gotowania na parze. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy. Gotujemy 10 minut.
  4. Do smażących się pomidorków dodajemy szpinak i 2 ząbki czosnku- rozdrobnione. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy minutę. Dodajemy odrobinę śmietanki i po 30 sekundach wykładamy na talerz. 
  5. Łososia pozbawiamy skóry i układamy na szpinaku. Całość polewamy pozostałym sosem. 

Komentarze

  1. Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować! ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie idealne dla osób na diecie :) Myślę, że wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobilam pstrąga tęczowego według tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty