Pulpeciki meksykańskie

Najlepsze pulpeciki dla fanów kuchni meksykańskiej. Najlepiej smakują podane z ryżem. Polecam :)


Składniki :
  • mięso mielone / 1 opakowanie ( 500g ),
  • pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki,
  • czerwonej fasoli z puszki / 100 g,
  • posiekana cebula / 1 sztuka,
  • posiekane ząbki czosnku / 2 ząbki,
  • tarty żółty ser gouda / 100 g,
  • białko,
  • posiekana natka pietruszki / 1 pęczek,
  • bułka tarta / 2 łyżki,
  • pomidor w puszce / 1 sztuka,
  • bazylia / 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy / 4 łyżki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :
  1. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory i duś całość ok. 30 min. Na koniec dopraw bazylią oraz solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone połącz z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, białkiem, żółtym serem i natką pietruszki. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj bardzo dokładnie na jednolitą masę, dodając porcjami bułkę tartą.
  3.  Z masy formuj pulpeciki i smaż na rumiano z wszystkich stron na pozostałym oleju. Po usmażeniu pulpeciki przełóż do sosu pomidorowego i duś razem ok. 10 min.

Komentarze

  1. Wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainspirowała mnie Pani- już wiem co jutro podam na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ! :) Wszystko zniknęło z talerza :D Moja rodzinka zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty