Rogaliki drożdżowe

Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie jadłam :) Najlepiej zrobić je rano. Na następny dzień ciasto może być troszkę suche , jak to zazwyczaj bywa z drożdżowymi :) 
Moje rogaliki zrobiłam z marmoladą, następnym razem postaram się zrobić z budyniem lub serem :)







Składniki:
  • 650 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru kryształu,
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 100 g masła lub margaryny – roztopionego i przestudzonego
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozczyn 
 Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki i około 50 ml mleka.
Całość mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki :
Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę , cukier , jajko , żółtka, cukier waniliowy, sól, mleko (oprócz masła). Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.
Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość wyrabiam ręką, można mieszać łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać . Wilgotność ciasta może zależeć od wielkości jajek lub wilgotności użytej mąki.Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce .

 Po 30 minutach :
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

 Po kolejnych 30 minutach :
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł. 
  
  1.  Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką.Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą noża trójkąty.
  2. Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik. Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.

 Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.

Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ;)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty