Ryba po grecku

Najlepsza ryba po grecku. Naprawdę najlepszy przepis...Ja nie przepadam za rybami, ale w takiej postaci mogę jeść cały czas ;)



Składniki : 
  • 1 kg filetów z ryby (mintaj,dorsz,morszczuk),
  • 4 cebule,
  • 4 marchewki,
  • kawałek selera,
  • kawałek białej części pora,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów,
  • sól,pieprz,przyprawy,
  • mąka do obtoczenia ryby,
  • olej.
Przygotowanie : 
  1. Rybę rozmrażamy, porcjujemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, następnie wyjmujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.
  2. Po obsmażeniu rybę przekładamy do innego naczynia. Następnie na olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy aż uzyska złoty kolor, dodajemy starte na grubych oczkach warzywa oraz por, którego kroimy na cienkie pół-krążki.
  3. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, gdy będą miękkie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę dusimy.
  4. Gotowe warzywka wkładamy na rybę. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty