Tagliatelle z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo-brokułowym



Składniki :
  • 300 g makaronu tagliatelle,
  • 200 g szynki w plastrach,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 świeży brokuł,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • natka pietruszki,
  • pieprz ziołowy,
  • zioła prowansalskie,
  • sól.
Przygotowanie :
  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w woku lub na dużej patelni. Szynkę pokrój w paski, a pieczarki w półplasterki. Dodaj do cebuli, dopraw pieprzem oraz solą i podduś.
  3. Wlej śmietanę, dodaj brokuł i dopraw ziołami. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie brokuł się rozpadnie.
  4. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  5. Gotowy sos podawaj z makaronem.

Komentarze

  1. Lubie takie makarony :) czesto podaje brokula. Mam nadzieje ze w takiej postaci tez bedzie pyszny . pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty