Zapiekanka

 Zapiekanka z mięsem mielonym i świderkami

Wspaniały pomysł na obiad :) Jeżeli ktoś lubi takie zapiekanki to polecam ;)




Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu świderki
    • 40 dag mięsa mielonego
    • 2 papryki
    • 20 dag tartego żółtego sera
    • 2 szklanki bulionu
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 cebula
    • natka pietruszki, rozmaryn
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz, olej
    Przygotowanie:
    Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przesmaż na oleju z posiekaną cebulą. Dodaj paski papryki i koncentrat. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut, przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką. Masę rozłóż do naczynia żaroodpornego. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, zagotuj, dodaj połowę sera, mieszaj aż się stopi. Sosem zalej zapiekankę, posyp resztą sera. Zapiekaj przez 20 minut w 200 C.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty