Zielony tort z owocami

  Tort przygotowałam na BABY SHOWER dla mojej siostry ;) Został wykonany z jasnego kremu, pysznej śmietankowej masy oraz letnich owoców :) Bardzo polecam ten przepis. 
 



 
Biszkopt
Składniki:
  1. 7 jaj, w temp. pokojowej,
  2. 1 szklanka (200 g) cukru,
  3. 1 szklanka (144 g) mąki pszennej,
  4. 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
  • Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
  • W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
  • Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
  • Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.

KREM DO TORTU Z MASCARPONE I BITEJ ŚMIETANY: 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
2 op. fixów śmietankowych.

Śmietanę i serek przełóż do dużej miski. Dodaj cukier puder przesiany przez sitko i fixy. Całość mieszaj mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.


PRZYGOTOWANIE TORTU : 
  1.  Biszkopt nasączony 3/4 szklanki ostudzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny,
  2. Słoik dżemu truskawkowego lub porzeczkowego (u mnie porzeczkowy) do posmarowania biszkoptu,
  3. 2 kiwi
  4. 2 banany
  5. 2 brzoskwinie
  6. Wiórki czekoladowe, kandyzowane owoce lub inne dekoracje ;)
  • Biszkopt upiec (jak w przepisie), podzielić na 3 blaty. Krem do tortu przygotować. 
  • Pierwszy dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć połowę dżemu, owoce, 2 łyżki wiórek czekoladowych i przykryć 1/3 kremu.
  • Położyć drugi biszkopt, nasączyć, posmarować dżemem, położyć owoce. Posypać 2 łyżki wiórek czekoladowych i położyć 1/3 część kremu.
  • Na wierzch położyć ostatni biszkopt, nasączyć, resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Obłożyć boki posypką i zrobić na wierzchu dekorację z owoców. Zamiast owoców można na wierzchu położyć opłatek dekoracyjny. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Komentarze

  1. Świetny tort. Jutro wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wielkim wrażeniem :) Pięknie Pani wyszedł tort. Na pewno smakował tak samo wspaniale jak wyglądał. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty